Hiking stories

Garmin Fenix 5X

Garmin Fenix 5X

Garmin Fenix 5X review

Home » Garmin Fenix 5X
Garmin Fenix 5X

Normaal ben ik van mening dat er redelijk intensief gebruik van outdoor materiaal nodig is alvorens een review te schrijven. Voor mijn Lundhags Jaure en Trailstar heb ik bv. lang genoeg gewacht om een duidelijke mening te ventileren.  Mijn Garmin Fenix 5X heb ik nu een half jaar en tijd om er een review over te schrijven, als ik twee jaar wacht is het toestel wellicht verouderd en zijn er nieuwere modellen beschikbaar. Daar heeft niemand nog wat aan denk ik dan.

Ik wou een degelijk sporthorloge, vooral om te hiken. De enige twee merken die ik écht goed bekeken heb zijn wellicht ook de meest populaire, Suunto en Garmin. Zoals steeds was het veel wikken en wegen, twijfelen en vergelijken. Uiteindelijk werd de knoop door gehakt, de Garmin Fenix 5X. Het horloge zit in het top segment van de sporthorloges, dat merk je ook aan de prijs. Maar je krijgt er ook een zeer veelzijdige en robuust uurwerk voor terug.

Wat krijg je?

In de doos zit het horloge met stalen grip, roestvrijstalen rand met geïntegreerde EXO-antenne, smeedijzeren achterkant, saffierkristal scherm en siliconen bandje Verder zit er in de doos een USB data/lader kabel en ‘Quick start’ gids.

De 5X komt dus met oerdegelijk saffierglas scherm van 30,5 mm, in zonlicht afleesbaar (transflectief memory-in-pixel) . Na zes maanden gebruik is er op het glas geen krasje te bespeuren. Ik draag het horloge intensief tijden tochten maar ook in het dagelijkse leven en tijdens mijn werk in de keuken. Het kleine broertje van de Garmin Fenix 5X is de Fenix 5S, deze heeft geen saffierglas en is iets kleiner. Dit scheelt ook een 200 euro in prijs. Een persoonlijke afweging die je moet maken bij aanschaf van het toestel. De Fenix 5X heeft een kleuren LCD screen met tot 240 x 240 pixels. Dit geeft een mooi scherp resultaat op het scherm.

Garmin Fenix 5X
De Garmin Fenix 5X op de Affric Kintail Way

Net als zijn voorganger de Fenix 3HR is het een redelijk groot en zwaar toestel. Met 51 mm in diameter, 17.5 mm dikte en bijna 100 gr zit er heel wat rond je pols.  Op de achterkant zit een sensor om je hartslag te meten. Het ‘metallic’ design met zichtbare schroeven en geborstelde metalen bedieningsknoppen maken het een stoer horloge dat je ook dagdagelijks kan dragen. Er zijn nog andere bandjes te krijgen dan het meegeleverde siliconen bandje. Het titanium model, de Fenix Chronos, doet de prijs nog eens fiks stijgen boven de 1200 Euro. Online kan je makkelijk metalen bandjes vinden waarvoor je niet zo diep in de portemonnee zal moeten tasten.

 

 

Software

Vanbinnen is de horloge voorzien van een hoop software en intern geheugen van 12GB om een heel assortiment van sporten te monitoren. Hiken, zwemmen (met een onderscheid tussen binnen & buiten), fietsen, golfen, snowboarden, wandelen,  roeien, ….

De set-up is super eenvoudig, maak eerst een Garmin Connect-account aan. Download de app, vul uw gegevens in en maak via Bluetooth (compatibel met iPhone, Android en Windows) verbinding met het horloge voor installatie. Hij zal je vragen welke sporten jouw favorieten zijn, zodat je die vervolgens beschikbaar hebt met de instellingen van je dataschermen op het horloge. Je kan er later zonder problemen meer toevoegen, maar dit is een eenvoudige manier om uw ervaring vanaf het begin aan te passen, zodat u meteen aan de slag kunt.

Het Garmin Connect-account is nu het data center om al je activiteiten op de voet te volgen en lange termijn statistieken te bekijken. Via een Wi-Fi-ondersteuning zijn er regelmatig automatische uploads naar de Garmin Connect.

Garmin Connect
Garmin Connect applicatie

Verder zijn er nog tal van 3th-party applicaties te downloaden in de Connect IQ store voor je horloge, de enige al nuttiger en beter uitgewerkt dan de andere. Mijn favoriet is de aangepaste wijzerplaat met tal van data op (Tijd en datum, activiteitsgeschiedenisgrafiek (afgelopen 7 dagen + vandaag) in kCal en km (of stappen), inactiviteitsindicator,“doel bereikt” -indicator,…)

De mogelijkheden en apps van de Garmin Fenix 5X zijn zeer uitgebreid. Het menu om door de software te gaan is dat dan ook. Het vergt dus even tijd om alle toeters en bellen te vinden met behulp van de 5 bedieningsknoppen.

GPS

Wat het een echt goede wandelhorloge maakt is zijn GPS met functies. Ook het Russische GLONASS (Globalnaya Navigazionnaya Sputnikovaya Sistema) wordt trouwens ondersteunt. De GPS in kleur laat je toe om GPX tracks te uploaden. Er is ook een ’trackback’ functie om je afgelegde weg eventueel terug te volgen, handig voor mensen die dikwijls verkeerd lopen. Een rood pijltje op het scherm wijst je de richting aan als je op voorhand een route hebt ge-upload.

 

 

Routes uitstippelen en tochten plannen kan in het gratis te downloaden Garmin Basecamp. Je kan kaarten bekijken, routes plannen en paden en waypoints markeren op uw computer en deze vervolgens overbrengen naar uw toestel. Persoonlijk vind ik niet al te beste software en de interface mocht naar mijn mening precies niet al te veel geld kosten. Dit zou Garmin beter kunnen doen.

Batterij

De lithium batterij doet het prima, ook bij intensief gebruik. Gebruik ik de horloge gewoon dagdagelijks moet ik hem opladen na acht à tien dagen, dit duurt meestal niet langer dan een uur of twee. Bij intensief gebruik zal de gebruiksduur korter zijn maar een meerdaagse hike is bv. geen probleem. Garmin zelf zegt dit over de batterijduur: Maximaal 12 dagen in smartwatch-modus (afhankelijk van de instellingen), maximaal 20 uur in de GPS-modus of maximaal 50 uur in de UltraTrac™ batterijbesparingsmodus.

Conclusie

De Garmin Fenix 5X is duidelijk een horloge voor de outdoor- en sportliefhebber. Met een hartslagmeter, stappenteller, kompas, caloriemeter, hoogtemeter, barometer, temperatuurmeter, zon- en maandata, trainingsstatus, weerapp en notificatiecenter (deze laatste twee in verbinding met je telefoon via bluetooth). Verder zijn er nog bijzonder veel 3th-party extensies te downloaden. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat 90% daarvan niet veel soeps is, van mij mocht Garmin hier hogere kwaliteitseisen stellen.

Voor de temperatuurmeter koop je best het extra metertje aan dat je bv. aan je rugzak hangt, rond je pols is het blijkbaar bijna altijd warm. Anders is het best de horloge af te doen en een kwartier te wachten.

+Kaarten in kleur

+Waterdicht

+‘Smart notification’ systeem

+Goede GPS met kaarten in kleur en tal van functies.

groot/zwaar

Prijs

Garmin Fenix 5X
Hiking in de Franse Alpen

Niet alle apps zijn even accuraat, van 3 minuten tandenpoetsen gaat mijn stappenteller al flink de hoogte in en veel van de apps moeten regelmatig worden gekalibreerd voor je ze raadpleegt. Maar naar wat ik kan inschatten zal dit gelden voor de meeste toestellen.

Wat ik ook storend vind is dat wanneer je sommige apps opstart om bv. je data bij te houden tijdens een trekking het onmogelijk is om deze in de achtergrond te laten lopen. Je kan dus niet even de andere mogelijkheden op je horloge raadplegen. De automatische start/stop functie in bv. de hiking app werkt ook niet honderd procent. Te pas en te onpas worden je metingen gestopt en gestart wat een vertekend beeld geeft en storend is. Ik doe het manueel, wat dan weer het nadeel heeft dat je er aan moet denken. Het is vervelend als je na een paar kilometer merkt dat je niet terug op ‘start’ hebt gedrukt. Ook om achteraf bv. GPX files uit te lezen.

Als je enkel een sporthorloge wil om bv. te gaan lopen lijkt me deze Garmin Fenix 5X misschien wat overkill. Dan zijn er wellicht opties die hetzelfde doen voor minder geld. Wil je een GPS-multisporthorloge die er strak genoeg uit ziet om elke dag te dragen en in verbinding staat met de apps op de smartphone is het wellicht een goede keuze. Het is een echte all-rounder! Het addertje onder het spreekwoordelijke gras? De prijs van meer dan 750 Euro.

De Garmin Fenix ​​5X heeft een enorm aantal functies, een batterij die lang meegaat, is aantrekkelijk maar zwaar. Het is duur, maar voor serieuze outdoorliefhebbers is het momenteel moeilijk te verslaan door de concurrentie.

Updates

20.10.2018 Na minder dan een jaar heeft het rubberen bandje van mijn Garmin Fenix 5 X zoveel slijtage dat er een stukje rubber is losgekomen en de horloge losser zit dan ik wil. De slijtage is geheel te wijten aan de wrijving en is dus te verklaren. Al vind ik het niet kunnen voor een horloge van + 700 euro. Na wat over en weer gemail kreeg ik het volgende antwoord van Dhr. Class van ‘Product support’:

Beste

Dit probleem komt gelukkig niet vaak voor.

Er zijn altijd wel enkele problemen geweest, maar dit is meestal te wijten aan het gebruik van het toestel.

-> Sommigen spannen het toestel te hard vast aan hun pols.
-> Men moet het best niet direct aan de pols dragen, maar iets hoger op de arm. Door bewegingen van de pols kan het bandje uitstrekken.
-> Ook voor iemand met veel spieren, als men de spieren in zijn arm opspant en ontspant, kan dit na verloop van tijd een effect hebben op het bandje.

Dit soort schade valt dus niet onder de garantie.

U kunt eventueel kijken voor andere bandjes, in leer of in roestvrij staal.

Bedankt voor uw feedback.

Ook van de PR afdeling kreeg ik een mailtje van Mvr. Curelea:

Volgens ons aftersales team kan dit inderdaad gebeuren als het echt heel intensief wordt gebruikt, maar dit komt niet erg vaak voor. Om dit te vermijden raden we je aan om de bandjes goed te kuisen met water en ze af te drogen na een fysieke inspanning. Zweet kan van persoon tot persoon namelijk wat zuurder zijn en de rubber band sneller beschadigen.

We wensen je heel veel geluk en sportplezier toe!

Voor mij persoonlijk is dit een teleurstellend antwoord van Garmin voor een horloge van deze prijsklasse verwacht ik ook gewoon een goed bandje. Ik heb geen verhaal aan het feit dat ik niet kan kiezen hoe hard ik een bandje aan mijn pols aanspan, dat ik een polshorloge niet rond de pols moet dragen (!) of dat ik te gespierd ben voor een een sporthorloge. Op minder dan één jaar na aankoop raad men mij aan om een leren armband (79,99€) of een armband in roestvrij staal (199,99€) te kopen.

Bij de PR dienst ligt de reden van het verslijten van een onderdeel van een sporthorloge bij het zweten!

Ook een collega van mij met een Garmin fenix 3  heeft dezelfde problemen, dus ik veronderstel dat dit geen uitzondering is. Zelf ook ervaringen ik hoor het graag in de comments. Ik zal dit in overweging nemen naar mijn volgende aankoop en geef het jullie mee ter info. Zeer tevreden over de horloge, minder over het bandje en na service. Ik blijf er bij dat het bandje niet zou mogen versleten zijn binnen het jaar. Na ontvangst van mijn nieuw bandje (50) merkte ik inderdaad hoe groot het verschil was tussen het nieuwe bandje en het oude. Het rubber van het oude bandje was dun, gesleten en niet meer stevig.

update 25.02.2020

Ook het tweede horlogebandje is totaal verduurd. Bevestigingsbandje is stuk gegaan en de rubbers om de bevestigingspinnetje tussen te steken zijn gescheurd. Eigenlijk dezelfde verschijnselen als bij het eerste horlogebandje. Dat wordt dus een tweede bandje van 50 euro en het derde dat deze horloge nodig heeft. Zeer teleurstellend, de horloge zelf doet het overigens nog prima, de bandjes zijn duidelijk van inferieure kwaliteit wat niet zou mogen voor een horloge van deze prijsklasse!

Links

Gerelateerde berichten

Vragen en opmerkingen

11 reacties

  1. Patrick Van Alphen zegt:

    Polsband (rubber) van m’n Suunto Ambit 2 heeft het 5 jaar uitgehouden.
    Via Ebay een identiek bandje gekocht voor net geen 8€, deze week vervangen en het ziet er weer netjes uit.
    Batterij begint begint beetje sneller leeg te lopen en de Fenix 5X leek me een goed toestel ook vanwege de kaarten.
    Maar dergelijke brakke reacties zijn niet echt reclame voor zo’n duur horloge.
    Nog effe nadenken…

    1. Bart zegt:

      Klopt,Patrick. Spijtig want het is wel echt een top horloge op zich.

  2. Wim zegt:

    Allen, Niet zo direct helemaal on-topic, maar ik heb een soortgelijke ervaring met de klantendienst van Polar (ok, ik weet het, niet hetzelfde segment, maar wel een soortgelijk en toch wel belachelijk antwoord). Dus als je nadenkt om richting Polar te gaan ipv Garmin, weet dan dat het daar met de klantendienst en dus klantvriendelijkheid niet echt beter gesteld is

    1. Goed op weten Wim, naverkoop is niet altijd wat het moet zijn.

  3. Stef zegt:

    Dankjewel Bart,
    Alles doorgelezen.
    De horloge zou voor MA zijn en dans de Fenix is te veel horloge.
    Groet
    Stef

  4. Petrik Helderman zegt:

    De polsband van mijn Fenix is idd behoorlijk aan het slijten, de structuur slijt er af, nou vind ik ik dat nog het minste probleem maar de zwarte rand waar de schroefjes in zitten slijt bij mij kaal, echt een armoedig gezicht voor zo’n duur horloge.
    Ik ga Garmin hier snel een reactie om vragen.

    1. Ik moet zeggen dat de rand er bij mij na verschillende jaren nog vrij oke uit ziet ondanks toch wel wat stoten. Maar goed dat je het hier even vermeld. Laat zeker weten wat hun reactie was!

  5. Johan Dhuyvetter zegt:

    Ben de trotse bezitter van een Fenix 3 sinds maart 2015! Wordt door mij intinsief gebruikt voor: lopen, trail, zwemmen ( zowel binnen als buiten ) en fietsen. Einde vorig jaar problemen met de batterij waardoor het toestel niet goed meer werkte. Begin dit jaar een ‘refurbished’ toestel besteld. Nu terug een Fenix 3. En in al die jaren nooit problemen met de polsband gehad. Is dan ook niet van silicone ( minder prettig ) maar gaat veel langer mee.

  6. zegt:

    Bedankt voor je reactie Johan, altijd leuk om te weten hoe de toestellen voor anderen zijn!

  7. Edwin zegt:

    Dag Bart, zou je deze gps horloge nog steeds aanraden? Voor mij zou het enkel zijn om er mee te gaan wandelen. Op Ebay staan er genoeg te koop zie ik.

  8. Hallo Edwin, de horloge doet nog steeds wat het moet doen. Oké de batterijduur en andere dingen zijn er misschien licht op vooruitgegaan maar de prijs is ook bijna gehalveerd. Voor dat geld lijkt het me nog steeds een prima horloge. Ik heb er nog elke dag plezier van.

Geef een reactie